Prevencija

Općenito
Pravilna uporaba kondoma može smanjiti rizik od HPV infekcije. Za najbolju efikasnost, trebaju se koristiti prilikom svakog odnosa, od početka do kraja odnosa. Kondomi mogu smanjiti rizik od razvoja bolesti povezanih s HPV infekcijom, kao genitalnih bradavica i karcinoma vrata maternice. Međutim, HPV može inficirati područja koja nisu pokrivena kondomom, pa kondomi ne pružaju potpunu zaštitu protiv HPV-a.

Odgovorno seksualno ponašanje može sniziti mogućnost zaraze HPV-om.

Cijepljenje
Cijepljenjem spriječavamo infekcijuo dređenim tipovima virusa, čime spriječavamo da se razvije sama bolest odnosno maligna promjena.
Zato se cijepljenje ujedno zove i PRIMARNA PREVENCIJA

Dva cijepiva (Cervarix i Gardasil) su dostupna za zaštitu žena protiv HPV tipova koji najčešće uzrokuju rak vrata maternice. Gardasil istovremeno štiti i protiv većine HPV tipova koji uzrokuju genitalne bradavice.

GARDASIL – štiti protiv HPV tipa 6,11,16,18 i ptoriv nekih tipova genitalnih bradavica. Njegova sigurnost je ispitana u velikim kliničkim studijama koje su uključile više od 29 000 žena i muškaraca.
CERVARIX – štiti protiv HPV tipa 16,18 , a njegova klinička sigurnost ispitana je na 30 000 ispitanika.

Oba cjepiva su prošla velike kliničke studije, te se smatraju izrazito sigurnima.

Preporuča se cijepljenje u djevojčica dobi od 11 do 13 godina, odnosno žena do 25 godine koje nisu stupile u spolne odnose.

Cijepljenje cijepivom koje štiti i protiv genitalnih bradavica se preporuča za dječake i muškarce, u dobi od 9 do 26 godina.

Oba cijepiva se daju u 3 doze tijekom 6 mjeseci.

Najbolji način za najveću zaštitu od HPV cijepiva je da se sve tri doze prime prije početka spolne aktivnosti.

Cijepljenje je upitne korisnosti u žena koje su prethodno zaražene HPV tipovima 16 i 18 koji su među najčešćima u spolno aktivnim ženama. Iz tih razloga se preporuča cijepljenje primarno ženama koje nisu bile izložene HPV-u tijekom seksualnog odnosa. Smatra se da cijepivo nema terapijskog efekta na postoječu HPV infekciju ili cervikalne promjene. Potrebno je naglastiti da i cijepljene žene trebaju nastaviti s redovitim ginekološkim pregledima i Papa-testovima.

SEKUNDARNA PREVENCIJA je rano otkrivanje premaligih promjena.
Uz cijepljenje najbolja prevencija su redoviti ginekološki pregledi i skrining na cervikalni karcinom. Papa test može otkriti prekanceroze, odnosno abnormalne stanice koje se mogu ukloniti prije nego se razvije karcinom.
Cijepljenje ne isključuje potrebu za redovitim ginekološkim pregledima i PAPA testom.
Karcinom vrata maternice može u manjembroju slučajeva uzrokovati i tipovi humanih papiloma virusa koji nisu sadržani u cjepivu. Osim toga ginekološki pregledoootkrivaju se i druge abnomrmalnosti genitalnog trakta (ciste, endometrioza, tumori jajnika, tjela maternice itd)